A Lemken Rubin 9 rövidtárcsák 2001 óta vannak jelen a piacon, és nevük egyet jelent a nagy munkasebesség melletti kimagaslóan hatékony bekeveréssel. A német gyártó most előrukkolt az utódmodell Rubin 10-essel, amely 2019. január 1-jétől Magyarországon is kapható lesz.

A fejlesztések lényege az új tárcsaelrendezés a munkagép mindkét oldalán. Ez nemcsak az oldalra húzás nélküli iránytartási stabilitást növeli (ezáltal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást is), de lehetővé teszi a menetek pontos illesztését, GPS használatával.

A tárcsák úgy vannak elrendezve, hogy szimmetrikus erőket ébresszenek a munkagép mindkét oldalán. A három középső tárcsa úgy van eltolva a hosszirányú tengely mentén, hogy ütközés nélkül dolgozzanak a teljes szélességben 12,5 cm osztástávolsággal. Ez a szabadalmaztatott megoldás optimalizálja a talaj áramlását és egyenletes művelést biztosít a teljes munkaszélességben. A tárcsák 7 cm munkamélységtől a teljes felületet átdolgozzák. A tárcsák szöge biztosítja az optimális behúzást és tovább növeli a bekeverés hatékonyságát.

A Rubin 10 alapkivitelben 645 mm átmérőjű felületén edzett DuraMaxx tárcsalapokkal van szerelve. Ezek hasznos élettartama 30 százalékkal magasabb, mint a hagyományos tárcsalapoké. Az új tartószárak vastagsága 30 mm, amely jelentősen robusztusabb a korábbi változatnál. A többszörösen hajlított kialakítás nagy átömlést és eltömődéstől mentes üzemet biztosít. A Rubin 10 esetén mindegyik homorú tárcsalap csillapított visszatérésű biztosítással van ellátva, a váz terhelésének minimalizálása érdekében. A túlterhelés elleni biztosítás tartói a vázhoz vannak hegesztve, hogy a tárcsalapok tökéletesen tartsák az irányt.

Az első tárcsasor mögötti boronasor növeli a rögtörés hatékonyságát, valamint eloszlatja a talajt és a tarlómaradványokat a haladási irányban, míg a hátsó boronasor a talajt úgy irányítja, hogy sima, elegyengetett felszínt hozzon létre. A függesztett Rubin 10 elérhető Uni-kerekekkel, csökkentve az emelőkapacitás iránti igényt és a traktor hátsó tengelyének terhelését. A terhelés a munkagép kiemelésekor kizárólag a mechanikus kerék rendszerre terhelődik, és nincs szükség kiegészítő vezérlőszelepre. Ez lehetővé teszi nehezebb hengerek használatát és jobb visszatömörítést eredményez.

Az összes összecsukható változatnál alapkivitel a hidraulikus mélységállítás. A félig-függesztett rövidtárcsák esetén opcionálisan mélységhatároló kerekek rendelhetőek, amelyek változó körülmények között is pontos mélységtartást, lejtők esetén pedig pontos menetek közötti csatlakozást biztosítanak. A Rubin 10 2019-től érhető el 2,50–7 méter munkaszélességben.

Forrás: AgrárUnió