DeltaRow rendszer – az optimalizált tőtáv érdekében

A LEMKEN, a mezőgazdasági gépek specialistája, a 2013. évi Agritechnica kiállításon jelentette be, hogy szemenkénti vetőgépet fejleszt. Az előszériás Azurit vetőgép, amely az új DeltaRow maglehelyezéssel tűnik ki, immár a földeken dolgozik.

A DeltaRow rendszer egyértelműen megkülönbözteti a LEMKEN gépét a hagyományos szemenkénti vetőgépektől, amelyek a vetőmagokat szimpla sorokban helyezik le. A LEMKEN fejlesztőmérnökei két eltolt sort alkalmaztak, amelyek egymástól 12,5 cm-re helyezkednek el. Ez az egyes növényeknek 70 %-kal nagyobb tenyészterületet biztosít a növekedéshez, és jobb hozzáférést ad a vízhez és tápanyagokhoz.

Az Azurit kukorica, szójabab, napraforgó és repce nagy pontossággal és hatékonysággal történő vetését teszi lehetővé, akár 15 km/h munkasebességgel. A folyamatban először két sávtisztító kerék eltakarítja a tarlómaradványokat és köveket. Ezt követően a műtrágya csoroszlya pontosan a két ikersor közé helyez le egy műtrágyasávot, egy trapéz tömörítőhenger pedig lezárja a műtrágyaárkot. A trapéz gyűrűk előtömörítik a magárkot – ami a LEMKEN Azurit vetőgép újabb egyedülálló funkciója.

A vetőmag a vetőelemekhez „igény szerint” kerül a központi magtartályból. A szemenkénti adagoló két szinkronizált furatos tárcsát tartalmaz, amelyek felváltva adagolják a vetőmagot a DeltaRow vetőelem két kettős tárcsás csoroszlyájához. A csoroszlyák, amelyek mélységhatárolását a közöttük középen elhelyezett mélységhatároló kerék végzi, pontosan helyezik le a vetőmagot az előtömörített magárkokba. Ezt követően az ikersorokat egy V-alakú nyomókerék zárja le.

A vetett mennyiség rugalmasan szabályozható, a hektáronkénti tőszám állandó szinten tartása érdekében. Az Azurit lehetővé teszi a sorközepek akár 87,5 cm-re állítását, a vetőelemek osztása egészen 37,5 cm-ig csökkenthető.

A két szinkronizált furatos tárcsa azt eredményezi, hogy minden tárcsa csak minden második magot adagolja, ami által az átmérő kicsi lehet, és így minimális lehet a kerületi sebessége. A szemenkénti adagolás időtartama elég hosszú ahhoz, hogy jelentősen javuljon a hosszirányú eloszlás és a duplázás kiküszöbölése.

Főbb jellemzők:

  • központi magtartály,
  • két, szinkronban futó vetőcsoroszlya,
  • műtrágya kijuttatás front-műtrágyatartályból, 0-15 cm mélységbe, akár 200 kg műtrágyacsoroszlya-nyomás,
  • paralelogramma felfüggesztésű vetőegységek, hidraulikus nyomásállítással, maximum 250 kg nyomás,
  • V-tömörítőkerekek,
  • vetőágy előtömörítés trapézhengerrel,
  • hidraulikus vázbecsukás.

maxresdefault