DeltaRow rendszer az optimalizált tőtáv érdekében
A LEMKEN, a mezőgazdasági gépek specialistája, a 2013 évi Agritechnica kiállításon jelentette be, hogy szemenkénti vetőgépet fejleszt. Az előszériás Azurit vetőgép, mely az új DeltaRow maglehelyezéssel tűnik ki, immár a földeken dolgozik.

A DeltaRow rendszer egyértelműen megkülönbözteti a LEMKEN gépét a hagyományos megközelítéstől, melynél a vetőmagokat szimpla sorokban helyezik le. A LEMKEN fejlesztőmérnökei két eltolt sort alkalmaztak, melyek egymástól

12,5 cm-re helyezkednek el. Ez az egyes növényeknek 70%-al nagyobb tenyészterületet biztosít a növekedéshez, és jobb hozzáférést ad a vízhez és tápanyagokhoz. A Azurit kukorica, szójabab, napraforgó és repce nagy pontossággal és hatékonysággal történő vetését teszi lehetővé akár 15 km/h munkasebességgel.

A folyamatban először két sávtisztító kerék eltakarítja a tarlómaradványokat és köveket. Ezt követően a műtrágya csoroszlya pontosan a két ikersor közzé helyez le egy műtrágya sávot és egy trapéz tömörítő henger lezárja a műtrágya árkot. A trapéz gyűrűk előtömörítik a magárkot – ami a LEMKEN Azurit vetőgép újabb egyedülálló funkciója.

A vetőmag a vetőelemekhez "igény szerint" kerül a központi magtartályból. A szemenkénti adagoló két szinkronizált furatos tárcsát tartalmaz, melyek felváltva adagolják a vetőmagot a DeltaRow vetőelem két kettős tárcsás csoroszlyájához. A csoroszlyák, melyek mélységhatárolását a közöttük középen elhelyezett mélységhatároló kerék végzi, pontosan helyezik le a vetőmagot az előtömörített magárkokba. Ezt követően az ikersorokat egy V- alakú nyomókerék zárja le.

Az egyes DeltaRow ikersorok elzárhatóak művelőút kialakítása végett, miközben a vetett mennyiség rugalmasan szabályozható a hektáronkénti tőszám állandó szinten tartása végett. Az Azurit lehetővé teszi a sorközepek akár 87,5 cm-re állítását, a vetőelemek osztása egészen 37,5 cm-ig csökkenthető.

A két szinkronizált furatos tárcsa azt eredményezi, hogy minden tárcsa csak minden második magot adagolja, ami által az átmérő kicsi lehet és így minimális lehet a kerületi sebessége. A szemenkénti adagolás időtartama elég hosszú ahhoz, hogy jelentősen javuljon a hosszirányú eloszlás és a duplázás kiküszöbölése.

LEMKEN Azurit 8-soros szemenkénti vetőgép

image072

LEMKEN Azurit LEMKEN Solitair 25 vetőgéppel

image074

LEMKEN Azurit, részlet

image076

LEMKEN Azurit LEMKEN Solitair 25 vetőgéppel

image078