Alacsony üzemeltetési költségek

A forgódobos szeparátora olyan aktív szárazanyag leválasztást végez, ahol a működési elvből következően nem ébrednek nagy súrlódó erők, ennek köszönhetően kiemelkedően magas az élettartama. A forgó perforált dob külső palástjára érkezik a szeparálatlan hígtrágya, amiből két hidraulikusan állítható nyomóhenger pár kényszeríti a folyékony fázist a dob belső felébe, ami onnan aztán gravitációsan távozik. A leválasztott szilárd fázis a dob külső felületén marad, ennek eltávolításáról két kaparó él gondoskodik, a perforáció közül pedig egy tisztító kefe távolítja el a szárazanyagot. A berendezés meghajtásáról egy mindössze 2,2 kW teljesítményű elektromos motor gondoskodik, így hosszú távú üzemeltetése gazdaságos.

Karbantartásmentes üzem

A szeparátor egy nyomáskapcsoló jelére indul, és a folyamat végén vízzel kitisztítja magát, teljesen leürül, így télen sem áll fenn az elfagyás veszélye. Kézi munkaerőt csak a tisztító kefe kézi után állítása igényel, néhány hetente. A dob állandó terheléséről egy nyomást kompenzáló torony gondoskodik, a keményanyag védelem pedig a belépő oldalon megakadályozza idegen tárgy bekerülését a gépbe, elősegítve a hibamentes működést.

Nagy teljesítmény

A szeparátor teljesítménye 25 – 60 m3/óra, a hígtrágya sűrűségének függvényében. A szarvasmarha telepeken sok helyen a hígtrágyában is előforduló és nehezen kezelhető szálasanyag (jellemzően szalma) nem okoz problémát, mivel nem tud a perforáción fennakadni.

Ezen tulajdonságai révén a forgódobos szeparátor fontos eleme lehet a korszerű, gazdaságos technológiákat szem előtt tartó gazdaságoknak, tovább javítva versenyképességüket.