Az első GASPARDO szemenkénti vetőgép 1973-ben készült el, és a P730-as nevet viselte. Mai „utódai” közül a legnagyobb darabszámban értékesített típusok közé az ún. MTE vetőegységgel szerelt gépek tartoznak, melyek a hazai viszonyoknak leginkább megfelelnek. Vázuk a 6 soros kivitel esetén teleszkópos vagy dupla teleszkópos lehet, s ennek megfelelően a szállítási szélesség nem haladja meg 3,2 illetve 3 métert. A két 6,50-15-ös hajtókerék a váz mögött, a vetőkocsik között található.

Az MTE vetőszerkezet működési elve megegyezik a szemenkénti vetőgépek túlnyomó többségénél alkalmazott megoldással, vagyis ún. szívó rendszerű pneumatikus vetőszerkezet.

gaspardo_kep

1. Paralelogramma felfüggesztés; 2. Rugó (opcionális 2 db); 3. Könnyen nyitható, vetőegység kopóbetéttel és tárcsával; 4. 36 literes műanyag tartály (opcionális 60 l); 5. Állítókar; 6.Mélységállító kar; 7. Nyomókerék állító karja; 8. Mélységhatároló kerék; 9. Váz; 10. Sárkaparó;11. Magvezető cső; 12. Nyitókés; 13. 370 mm átmérőjű nyitótárcsa; 14. Állítható rögterelő; 15.Kardántengely biztonsági tengelykapcsolóval; 16. Önkenő persely

A vetőtárcsa egyik oldalán létrehozott vákuum a 36 (vagy opcionálisan 60) literes tartályból a magokat a tárcsára szippantja, majd alul elejti. A vákuum nagysága és a maglesodró helyzete egy karral könnyen és gyorsan beállítható.

Maga a vetőtárcsa közvetlenül a 400×115-ös mélységhatároló kerék felett helyezkedik el, így garantált a biztos mélységtartás. A vetőszerkezet meghajtásáról –más gépekkel ellentétben- nem görgőslánc, hanem homokinetikus kardántengely gondoskodik. Ennek előnye egyrészt abban áll, hogy a vetőkocsi mozgása (talajkövetése) nem okoz a tárcsánál szögsebesség változást, s így tőtáv ingadozást, másrészt a poros körülményeknek is összehasonlíthatatlanul jobban ellenáll. A hajtás egyébként nagyon egyszerűen oldható. A vetőegység alatti tárcsás csoroszlya kétsoros golyós csapágyazása és „Super-Seal” tömítésrendszere garancia a hosszú élettartamra.

A vevők többsége a gépet műtrágya- és mikrogranulátum-szóróval együtt rendeli. A mikrogranulátum-szóró 3 db 16 literes műanyag tartályt és a szabadalommal védett MINIMAX adagolórendszert jelenti, mely csak műanyag és kóracél részekből áll. Műtrágya tartályként vagy egy 1000 literes fém (BigBag verzió), vagy 2 db 200 literes műanyag tartály választható. A vetési folyamatok ellenőrzésére a Digitroll SeedMaster Plus monitor szolgál, melynek nagyméretű LCD kijelzőjéről a működéssel és teljesítménnyel kapcsolatos valamennyi információ leolvasható.Érdekes megoldású a vetőkocsi paralelogramma felfüggesztésének perselyezése is: a porózus szerkezetű acélperselyből a kocsi mozgásának hatására bekövetkező melegedése révén olaj diffundál a felületére, s így önkenővé válik. A mélységhatároló kereket követi az alaphelyzetben 2”-os gumi nyomókerék, de ez kívánság szerint szintén többféle lehet. A két kerék közé opcionálisan plusz „PRO” nyomókerék kérhető, mellyel a mag és talaj kapcsolata tovább javítható, s ezzel növelhető a csírázás egyidejűsége. Amennyiben esetleg a vetőkocsik terhelése egy rugóval nem lenne elegendő, ez egy második rugó behelyezésével tovább növelhető.

GASPARDO MTE szemenkénti vetőgép főbb műszaki jellemzői:

 • Sorok száma: 6
 • Sortáv: 75 cm
 • Szállítási lehetőség: 3,0 vagy 3,2 m
 • Tömeg: 1100-1550 kg
 • Vetőegység: tárcsás csoroszlya
 • Vetőtárcsa: kukorica és napraforgó
 • Vetőegységek hajtása: kardántengely
 • Hajtó kerekek: 2 x 6.50-15
 • Magtartály: 36 vagy 60 literes
 • Nyomókerék: 2″-os vagy „V” gumikerék
 • Nyomjelző: hidraulikus
 • Mikrogranulátum: 3×16 liter
 • Műtrágya: 1×1000 vagy 2×2000 liter

gaspardo_vetokocsi